top of page

3Zusters • Toneelmeesters

3 Zusters eerste Cum Laude-project


Bij 3 Zusters spreken we van het Cum Laude-project. Dit is een jaarlijks terugkerend project waarin een toneelstuk wordt uitgevoerd door het beste toneeltalent onder recent afgestudeerde studenten van de drie grote toneelscholen in Nederland. Joop van den Ende Theaterproducties vindt het belangrijk een structurele bijdrage te leveren aan het ontwikkelen van nieuw talent. 
Op 18 september gaat het eerste Cum Laude project, 3 Zusters, in de Stadsschouwburg in Amsterdam in première.

Het verhaal 
Het stuk 3 Zusters is geschreven door Anton Tsjechov en gaat over drie zussen en hun broer in een saai provincie-plaatsje in Rusland. Olga, Masja en Irina verlangen hartstochtelijk naar een zinvoller bestaan in de hoofdstad Moskou waar hun vader Regimentscommandant was, voordat hij met zijn gezin naar een saai stadje werd weggepromoveerd. 
Al hun dromen en verwachtingen zijn op teleurstellingen uitgelopen. De oudste zuster Olga is directrice van een meisjes-gymnasium en droomt tevergeefs van een huwelijk, Masja is met een kortzichtige en stijve gymnasiumleraar getrouwd en de jongste zus Irina wil onderwijzeres worden maar brengt haar dagen door op het plaatselijke postkantoor. Alle drie waren ze zo trots en verwachtingsvol over hun broer, maar hij heeft het niet verder gebracht dan secretaris van de districtsraad. Ook hij is een benauwde burgerman geworden, met een bekropen huisvrouwtje getrouwd, die in de kortste keren het huis van de zusters kamer voor kamer inpikt. 
Aan het einde van het stuk zijn alle verwachtingen van de drie zussen kapotgeslagen. Zo ontwikkelt zich een toneelstuk als een toonbeeld van vergeefse levens, waardoor hun brandende verlangens zich alleen nog maar richten op een terugkeer naar de hoofdstad Moskou.

 

Cast 

Tsjeboetykin Ian Bok Anfissa Lottie de Bruijn Koelygin Justus van Dillen Fedotik Tjeerd Gerritsen Masja Lien De Graeve Versjinin Jeroen Gunning Soljoni Sadettin Kirmiziyüz Olga Anne Lamsvelt Rodé Joris Maussen Natasja Laura Mentink Ferapont Boy Ooteman Toezenbach Michel Visser Andrei Xander van Vledder Irina Tanya Zabarylo

 

Creatives 

tekst  Anton Tsjechov regie Hans Croiset met Karina Kroft vertaling Judith Herzberg decor Nele Ceustermans licht Stijn van Bruggen muziek Carl Beukman kostuums Hanne Loosen casting Carline Brouwer uitvoerend producent Margreet Wieringa producent Erwin van Lambaart, Joop van den Ende

bottom of page